09 2013
Menadżerowie edukacji globalnej doskonalili kompetencje liderskie

Działo się to w sali szkoleniowo-konferencyjnej Fundacji Dzieła Kolpinga w Krakowie, w ostatni weekend sierpnia, a dokładniej od piątkowego wczesnego wieczora 30 sierpnia do wczesnego, niedzielnego popołudnia 1 września.

Był to już drugi 20-godzinny warsztat dla Menadżerów EG, zaplanowany w harmonogramie projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie”, na którym stawili się wszyscy menadżerowie biorący udział w projekcie.

Trzydniowe zajęcia prowadził Jędrzej Witkowski z Centrum Edukacji Obywatelskiej.

Co zaproponował uczestnikom? Przede wszystkim doświadczalny charakter zajęć; mnóstwo ćwiczeń, zadań i gier symulacyjnych. Oczywiście nie zabrakło teorii, pojawiała się ona w częściach podsumowujących, omawiających ćwiczenia praktyczne. „Warsztat kompetencji liderskich” jest etapem przygotowującym menadżerów do przeprowadzenia spotkań o Edukacji Globalnej dla różnych grup społecznych. W trakcie obecnego szkolenia mogli oni przetestować różne sposoby/metody przekazywania wiedzy o globalnej rzeczywistości i na podstawie własnych odczuć i opinii pozostałych uczestników, określić, które z nich będą pomocne w przyszłych spotkaniach, które zorganizują w swoich środowiskach.

Trener zaplanował, że uczestnicy po zakończeniu zajęć wyjadą z pogłębioną wiedzą: czym jest edukacja globalna, jakie zagadnienia wchodzą w zakres EG, gdzie szukać materiałów na temat poszczególnych zagadnień EG i narzędzi możliwych do wykorzystania w późniejszych działaniach, o przykładowych narzędziach wykorzystywanych w EG (filmy, pakiety zdjęciowe) oraz rozwiną umiejętności: oceny szans i zagrożeń związanych z wykorzystaniem poszczególnych narzędzi (filmu, gier symulacyjnych, debat i zdjęć w edukacji globalnej), wyjaśniania kluczowych cech edukacji globalnej i zaproponowania ćwiczeń, które dobrze realizują poszczególne cechy, zastosowania zasad edukacji globalnej do ewaluacji swoich działań (ex-ante i ex-post).

Czy to się udało? Końcowa ewaluacja warsztatów pokazała, że zajęcia spełniły oczekiwania uczestników. Podkreślano profesjonalizm prowadzącego, dynamikę i intensywność zajęć, interesujący charakter, różnorodność metod dydaktycznych oraz wartość merytoryczną. Menadżerowie uznali, że udział w szkoleniu ukształtował ich dalsze działania edukacyjne w środowiskach ich organizacji lokalnych społeczności.

Kolejną propozycją w ścieżce edukacyjne dla Menadżerów EG, oferowaną w projekcie „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” jest październikowa wizyta studyjna do partnera projektu: Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, które ma siedzibę w Kolonii.