10 2013
Wizyta studyjna „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” do Essen i Kolonii

W dniach 17-20 października 2013 r. odbyła się wizyta studyjna w Niemczech uczestników projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie“.

W wizycie wzięło udział 16 menedżerów Edukacji Globalnej oraz dwie tłumaczki i dwie opiekunki. Grupy wyjechała z Krakowa późnym wieczorem 16 października, aby wczesnym popołudniem dotrzeć na miejsce, tzn. do Domu Gościnnego Kolping w Essen. W tym dniu zaplanowano spotkanie z przedstawicielami Związku Diecezjalnego Kolpinga z Essen – miało ono formę uroczystej kolacji. Gospodarzem i opiekunem ze strony niemieckiej podczas całego pobytu polskiej grupy była Klaudia Rudersdorf.

18 października grupa wyjechała do Kolonii, gdzie zaplanowano klika, atrakcyjnych punktów programu. Program rozpoczynała wizyta w kościele Braci Mniejszych Minorytów w centrum Kolonii, gdzie przywitał wszystkich uczestników ks. Ottmar Dillenburg – Prezes Generalny Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, które ma siedzibę w Kolonii. Po wspólnej modlitwie przy grobie bł. Adolpha Kolpinga, zwiedzeniu kościoła i pamiątkowym zdjęciu przy pomniku Patrona Dzieła Kolpinga, uczestnicy wizyty udali się do restauracji, gdzie odbyło się spotkanie z przedstawicielami Międzynarodowego Dzieła Kolpinga i prelekcja na temat prowadzonych przez nie projektów międzynarodowych i partnerstw, z naciskiem na zagadnienia pomocy rozwojowej i edukacji globalnej. Prelekcja wywołała ożywiona dyskusję, spowodowana głównie pojawiającymi się pytaniami ze strony polskich uczestników – zwłaszcza osób, które mają dłuższe niż projektowe doświadczenie w zakresie Edukacji Globalnej.

Po obiedzie zaplanowano wizytę w muzeum kultur świata – ogromna ekspozycja artefaktów z całego świata, dokumentująca bogactwo i różnorodność kultur, zachwyciła Polaków. Niestety ograniczenia czasowe spowodowały, że zwiedzający nie mogli w pełni delektować się ofertą muzeum. Uczucie niedosytu zostało zaspokojone zakupami w sklepie „Weltladen“, oferującym towary Fairtrade.

Ostatnim punktem wizyty w Kolonii było zwiedzanie kolońskiej katedry, po której oprowadzali nas członkowie miejscowej Rodziny Kolpinga.

Dzień kończyła kolacja – już w Essen – którą przygotowali dla gości z Polski członkowie niemieckiego Dzieła Kolpinga.

Kolejny dzień pobytu polskiej grupy zaplanowano w Essen, w Centralnym Domu Kolpinga („Kolpinghaus Zentral”) – siedzibie Związku Diecezjalnego. Przed południem odbyła się prezentacja referenta z Paderborn na temat kolpingowskiej pomocy rozwojowej dla meksykańskich producentów kawy „Tatico”. Prelekcja zawierała bardzo dużo ciekawych informacji, a sam prelegent, który uczestniczy w kolpingowskim programie dot. kawy Tatico od jego początku, potrafił znakomicie odpowiedzieć na wszystkie, niekiedy bardzo szczegółowe pytania słuchaczy. Kolejnym punktem programu w tym dniu była prelekcja Klaudii Rudersdorf dotycząca produktów sprawiedliwego handlu wraz z prezentacją towarów GEPA. Finałem wystąpienia Klaudii było zaproszenie wszystkich słuchaczy do wspólnego przygotowania kolacji właśnie z produktów pochodzących ze sprawiedliwego handlu. Wspólne gotowanie polsko-niemieckiej grupy było okazją do rozmów, wymiany doświadczeń (przepisów) i doskonałą zabawą.

Przed kolacją polska grupa została zaproszona do uczestnictwa w wieczornej mszy św. w katedrze w Essen.

Wieczór zakończyła wspólna kolacja w trakcie, której spożywano przygotowane wspólnie potrawy, które okazały się bardzo smaczne. Był to już epizod kończący program wizyty w Essen.

Następnego dnia po śniadaniu grupa wyjeżdżała z Essen, żegnana przez niemieckich Kolpingowców, którzy przez cały pobyt otaczali opieką polskich uczestników wizyty.