02 2014
Spotkanie podsumowujące projekt „Myśl solidarnie, działaj lokalnie”

W dniach 21-22 luty menedżerowie Edukacji Globalnej projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” spotkali się w Krakowie, aby podsumować swój udział w projekcie, a przede wszystkim podzielić się swoimi doświadczeniami z przygotowania i przeprowadzenia autorskich spotkań z zakresu edukacji globalnej, jakie każdy z nich zrealizował w swoim środowisku. Spotkanie rozpoczęło się w piątek popołudniu wizytą w krakowskiej palarni kawy, która była kontynuacją i domknięciem kawowego tematu, poruszanego w kontekście sprawiedliwego handlu i pomocy rozwojowej w trakcie wizyty studyjnej. Wykład o gatunkach kawy, sposobach jej wypalania, połączony z degustacją kawy parzonej różnymi sposobami, okazał się bardzo ciekawym i często odkrywczym dla uczestników oraz wprowadzał w zasadniczy program spotkania, kontynuowanego w sobotę, prowadzonego przez Jędrzeja Witkowskiego (Centrum Edukacji Obywatelskiej).

Rozpoczęło go przygotowanie przez uczestników swojego plakatu podsumowującego zrealizowane spotkanie w tematyce globalnej. Wystąpienia poszczególnych menedżerów pozwoliło przygotować materiał mogący służyć za podręcznik menedżera Edukacji Globalnej, podręcznik zbierający doświadczenia z organizacji spotkań dla zróżnicowanych odbiorców, zawierający cenne wskazówki mogące pomóc w realizacji kolejnych działań tego typu.

Spotkanie kończyło rozstrzygnięcie konkursu na Najlepszego Menedżera EG – w finale, którego o prym zwycięstwa walczyły osoby, które zorganizowały więcej niż jedno spotkanie, a więc: Justyna Niepokój z kolbuszowskiego Stowarzyszenia KUŹNIA (zwyciężczyni konkursu), Zofia Korta z Fundacji Brat Słońce, Edward Majchrowski z Rodziny Kolpinga z Poręby Żegoty, Marian Pajdak ze stowarzyszenia Polska Sahara, Maria Gorzkowska Mbeda z LGD Korona Północnego Krakowa i Magdalena Kostrzewa-Smreczak z Rodziny Kolpinga w Lipnicy Małej. Wszyscy menedżerowie projektu „Myśl solidarnie, działaj lokalnie” otrzymali certyfikaty potwierdzające ich udział w projekcie oraz drobne upominki.