06 2013
Międzynarodowe seminarium „Milenijne Cele Rozwoju – teoria i praktyka”

W dniach 31.05-02.06.2013 r. odbyło się drugie międzynarodowe seminarium w projekcie „Myśl solidarnie, działaj lokalnie”. Tym razem zaprosiliśmy uczestników do Domu Gościnnego Opactwa Benedyktynów w Krakowie-Tyńcu, na miejsce pierwszego seminarium – Przegorzały spojrzeliśmy więc z drugiego brzegu Wisły. Termin seminarium, mimo, że w kalendarzu miesiąc późniejszy niż kwietniowe spotkanie w Przegorzałach, nie zagwarantował dobrej pogody (w porównaniu z piękną słoneczną, kwietniową aurą).

Mimo to bogaty program seminarium i wyjątkowe uroki otoczenia spowodowały przybycie wszystkich uczestników, którzy zgłosili chęć udziału w tym wydarzeniu.

W trzydniowym spotkaniu udział wzięło 30 przedstawicieli polskich organizacji pozarządowych zainteresowanych tematyką rozwoju globalnego oraz członkowie Międzynarodowego Dzieła Kolpinga i związków krajowych: Ugandy, Tanzanii, Szwajcarii i Niemiec.

W piątkowy wieczór, po otwarciu seminarium i przywitaniu wszystkich gości przez organizatorów, w problematykę współzależności globalnych i Milenijnych Celów Rozwoju (MCR) wprowadziła uczestników dr Urszula Markowska-Manista reprezentująca Fundację dla Somalii. W sobotni ranek temat ten kontynuował Artur Wieczorek ze Stowarzyszenia Forum Młodych Dyplomatów, skupiając się głównie na postępach we wdrażaniu MCR.

Oba wykłady były wprowadzeniem do dalszej części seminarium, w której znalazły się wystąpienia przedstawicieli Dzieła Kolpinga z Niemiec, Szwajcarii, Ugandy i Tanzanii.

Volker Greulich z Niemiec, w wystąpieniu, w którym nie zabrakło bardzo osobistych refleksji związanych ze znajomością problemów krajów czarnego kontynentu, zaprezentował projekty Międzynarodowego Dzieła Kolpinga, które ma siedzibę w Kolonii, wpływające na poprawę warunków życia w krajach Globalnego Południa. O działaniach w tym kierunków mówił również Bernhard Burger ze Szwajcarii. Z perspektywy beneficjentów europejskich projektów swoje doświadczenia przedstawili Aloysius Mugasa Adyeri (Uganda) oraz ks. David Kamugisha (Tanzania). Po tych wystąpieniach uczestnicy wzięli udział w grupowych warsztatach, poprowadzonych przez Urszulę Markowską-Manistę, która za cel obrała sobie zwiększenie świadomości i wiedzy uczestników czym jest dobra pomoc i edukacja rozwojowa oraz przez Artura Wieczorka, który zaproponował dyskusję na kanwie filmu o życiu w slamsach. Program drugiego dnia seminarium zakończyła prelekcja Magdaleny Szczudło z Polskiego Stowarzyszenia Fundraisingu na temat źródeł i metod pozyskiwania funduszy na działania związane z edukacją globalną i pomocą rozwojową.

Ostatni dzień seminarium, czyli niedzielne przedpołudnie, poświęcony został projektowi „Myśl solidarnie, działaj lokalnie”. Po podsumowaniu seminarium i ocenie go przez uczestników, nastąpiła prezentacja projektu, której dokonała Urszula Bukowska – koordynatorka projektu. Przybliżyła uczestnikom założenia projektu, kalendarz oraz szczegóły programu kształcenia menadżerów edukacji globalnej, którego realizacja rozpocznie się już w lipcu. W trakcie dyskusji uczestnicy przekazali jakie są ich oczekiwania i obawy związane z udziałem w projekcie.

Sylwetki prelegentów

dr Urszula Markowska-Manista (Fundacja dla Somalii, Akademia Pedagogiki Specjalnej w Warszawie)
Absolwentka Akademii Pedagogiki Specjalnej, Uniwersytetu Warszawskiego oraz Szkoły Praw Człowieka Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka. Aktualnie (m.in.): sekretarz naukowy Katedry UNESCO im. Janusza Korczaka Interdyscyplinarnych Studiów nad Rozwojem i Dobrostanem Dziecka, adiunkt w Katedrze Podstaw Pedagogiki Akademii Pedagogiki Specjalnej im. M. Grzegorzewskiej. Od 2010 r. współpracowniczka Fundacji dla Somalii w zakresie realizacji diagnoz do projektów krajowych i międzynarodowych, koordynatorka projektów, szkoleń i działań nakierowanych na pomoc i wsparcie uchodźców, osób reprezentujących różnorodne środowiska pochodzenia i kultury. Od 2008 członkini Stowarzyszenia na rzecz Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego PROHUMANUM: współrealizatorka projektów i warsztatów, autorka materiałów edukacyjnych oraz publikacji naukowych. Prowadzi badania terenowe w Afryce Środkowej i w Rogu Afryki. Współpracuje z instytucjami i organizacjami zajmującymi się problematyką dziecka i edukacji, mniejszościami, międzykulturowością, edukacją globalną oraz problematyką rozwojową w Afryce. Autorka wielu naukowych i popularnonaukowych publikacji oraz ekspertyz. Współredaktorka książek: Krwawy cień genocydu. Interdyscyplinarne studia nad Ludobójstwem ze wstępem Ph.G. Zimbardo (2011), Oblicza Azji, Afryki i Ameryki Południowej. Materiały dla nauczycieli z edukacji globalnej (2011), Między kulturami. Edukacja w wielokulturowej rzeczywistości (2009).
Artur Wieczorek (Stowarzyszenie Forum Młodych Dyplomatów)
Trener edukacji globalnej i edukacji nt. zrównoważonego rozwoju. Członek zarządu stowarzyszenia Forum Młodych Dyplomatów i prezes Humanity in Action Senior Fellows Network, członek zespołu ds. edukacji rozwojowej Grupy Zagranica. Specjalizuje się w problematyce międzynarodowych negocjacji klimatycznych ONZ. Pracował przy projektach edukacyjnych m.in. w Biurze Projektowym Programu Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju (UNDP) w Polsce i Stowarzyszeniu „Manko”. Współpracował także z Amnesty International, Polską Zieloną Siecią, Klubem Jagiellońskim, Ośrodkiem Praw Człowieka UJ i Zielonym Instytutem. Absolwent Uniwersytetu Jagiellońskiego i Narodowego Uniwersytetu w Singapurze, z wykształcenia kulturoznawca.
Volker Greulich (Międzynarodowe Dzieło Kolpinga, Niemcy)
Teolog i politolog, w latach 1990-1996 zaangażowany w pomoc rozwojową w diecezji Same w Tanzanii (diecezjalny koordynator ds. młodzieży), od roku 1997 referent ds. Afryki w Międzynarodowym Dziele Kolpinga, miejsce zamieszkania Troisdorf, Niemcy.
Aloysius Mugasa Adyeri (Kolping Uganda)
Urodził się 29.08.1961 r. w Hoima, Uganda. Posiada tytuł Master of Business Administration (MBA) oraz tytuł licencjata w dziedzinie Nauk Etycznych i Rozwoju Uniwersytetu Maetyrs w Nkozi w Ugandzie. Ukończył podyplomowe studia w zakresie polityki, strategii i systemów wsparcia rewitalizacji obszarów wiejskich. Uzyskał dyplomy w zakresie prawa administracyjnego (Centrum Rozwoju Prawa – Kampala 2011), ograniczania ubóstwa w obszarach wiejskich (Instytut Banku Światowego 2001) oraz z zarządzania (College of Proffessional Management Britain, 1993-5), pedagogiki drugiego stopnia (Universytet Makerere 1987) oraz dyplom studiów filozoficzno- teologicznych (Alokolum National Major Seminary, Uganda).
Aloysius współpracuje ze związkiem krajowym Dzieła Kolpinga w Ugandzie od grudnia 1988r. Po dwuletnim stażu nauczycielskim w szkole średniej w Hoima (lata 1987-1988). Od września 1992 sprawuje funkcję Dyrektora wykonawczego Fundacji Kolping, gdzie zarządza zaangażowanym i efektywnym zespołem , dzięki któremu tylko do grudnia 2012 r. Fundacji Kolpinga zwiększyła liczbę członków z 2 tys. do 10,5 tys. oraz liczbę pracowników fundacji z 27 do 175.
Aloysius jest członkiem Międzynarodowej Rady Dyrektorów Kolping International (od 2009); Trenerem Kolopinga dla Afryki (od 2001) oraz byłym Sekretarzem Kolping Afryka (1992-1996).
Ponadto: przewodniczący i członek Hoima District Service Commission (2003-2011), wykładowca na wydziale Administracji i Zarządzania Uganda Martyrs University Nkozi (2001-03) oraz studiów podyplomowych Kampala International University (2005-2010).
Jego zakres kompetencji obejmuje m.in. tematykę: przywództwa transformacyjnego, rozwój organizacyjny, etykę biznesu, odnowę korporacyjną oraz zarządzanie zespołem ludzkim. Jest zagorzałym promotorem zrównoważonego rozwoju poprzez odpowiednie zarządzanie gospodarką rolno-leśną oraz zwierzęcą.
Badacz i pisarz. Prezentował swoje prace na międzynarodowych forach na tematy związane z rodziną, edukacją, zrównoważonym rozwojem i przywództwem organizacyjnym. Jest autorem publikacji: Effective Leadership, The Hub of Organisational Excellence, A Comparative Study of Two Media Houses(ISBN: 978-3-8465-8571-9).
Jest mężem Grace Mary Mugasa (pani burmistrz gminy Hoima) oraz szczęśliwym ojcem.
Magdalena Szczudło (Polskie Stowarzyszenie Fundraisingu)
Niezależna ekspertka i trenerka z zakresu funduszy zewnętrznych, budowania projektów społecznych, zarządzania projektami społecznymi, zrealizowała około 3000 godzin szkoleniowych. Odbyła staż w Parlamencie Europejskim w Brukseli (Komisji Spraw Zagranicznych PE oraz Komisji Sprawy Gospodarcze i Monetarne). Koordynatorka projektów finansowanych z EFS w latach 2004-2006. Asesorka oceny merytorycznej projektów w Funduszu dla Organizacji Pozarządowych (MF EOG), komponent III, Ecorys Polska; trenerka kluczowa Regionalnego Ośrodka EFS Kraków 2008-2011, autorka i realizatorka projektów wielu projektów społecznych finansowanych m.in. z PHARE, EFS, EQUAL, INTERREG, PAFW, FIO, POKL. Na co dzień członkini Polskiego Stowarzyszenia Fundraisingu, trenerka Związku Centralnego Dzieła Kolpinga w Polsce.